19 juli 2023 // by Furkan Kose

Atelier PUUUR maquettes in Arcam architectuurcentrum Amsterdam tentoonstelling

Arcam architectuurcentrum Amsterdam tentoonstelling :
Out of Office , Amsterdamse maquettes op reis Zomertentoonstelling 2023

Deze zomer in Arcam, een selectie van 37 maquettes van recente Amsterdamse projecten.
Zet je eigen Out of Office aan en kom naar de grote maquette-tentoonstelling

te zien vanaf 21 juli t/m 10 september 2023

Met maquettes van 2 gerealiseerde Atelier PUUUR projecten;
– 46 sociale huurwoningen, Kop Grasweg Amsterdam, de Alliantie
– 34 marktboxen Waterlooplein, Grond en Ontwikkeling, Gemeente Amsterdam

Beide projecten hebben een kunstuiting,
naast de maquettes zijn monsters van de kunstuiting te zien.
i.s.m. beeldend kunstenaar Rem Posthuma sieradenontwerpster Peggy Bannenberg, kunsthistoricus / historsch letterkundige Annemieke Houben

Feestelijke opening
Arcam, donderdag 20 juli – 17.00 uur tentoonstellingsopening


https://lnkd.in/eM48B4J6


Marktboxen geselecteerd: ARC22 DETAIL AWARD

29 augustus 2022 // by Furkan Kose

Marktboxen Waterlooplein geselecteerd: longlist ARC22 DETAIL AWARD

augustus 2022

De ARC AWARDS is een jaarlijkse prijsuitreiking, georganiseerd door vakblad De Architect. In de catagorieën architectuur, stedenbouw, innovatie en interieur worden awards toegekend aan een bouwproject, gerealiseerd in dat jaar.

Uit het grote aanbod projectinzendingen voor de ARC22 Detail Award zijn 27 projecten geselecteerd voor de longlist. Kenmerkend is de kracht van de detaillering die zorgt voor herkenbaarheid in een ontwerp.

De ARC Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept.

De marktboxen zijn in de categorie Detail geselecteerd voor de longlist en maakt daarmee kans om genomineerd te worden, de bekendmaking van de winnaar is op 2 november 2022.

Project-pics


spoorzone2

21 juli 2021 // by Furkan Kose

 

 

 

 

ATELIER PUUUR WINT ARCHITECTENSELECTIE : WOONZORGCOMPLEX ‘PARKZICHT’  _ VELD 6.1 , SPOORZONE NIEUW – DELFT 

 
juli 2021

 

Woonzorgcomplex ‘PARKzicht’: 186 zorg- & sociale huur wooneenheden,  Nieuw – Delft  

 

Naast het historisch stadshart verrijst Nieuw Delft. Een nieuw stadsdeel van ongeveer 24 hectare, met ± 1.200 woningen en meer dan 40.000 m² aan stedelijke functies. Met het ondergronds gaan van het spoor door de stad zijn de twee stadsdelen verenigd, hierdoor ontstaat een nieuw stuk stad: Nieuw Delft. Tot 2025 verandert dit Spoorzone gebied in een gevarieerde leefomgeving met ontwikkelingen zoals het nieuwe station en het stadskantoor van Delft. Dit gebied vormt de nieuwe entree van Delft met brede boulevards, groot stadspark, een gracht en afwisselende architectuur inspelend op thema’s als duurzaamheid en mobiliteit. Dit nieuwe gebied, Nieuw Delft, vormt een overgangsgebied tussen de binnenstad, de naoorlogse woonwijk de Voorhof en de groeiende kennisgemeenschap op en rondom de campus van de TU Delft. Een nieuwe wijk om in te wonen, te werken, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Het bestuur van zorginstelling Pieter van Foreest Delft en het Ontwikkelbedrijf Spoorzone Delft (OBS Delft) hebben het voornemen nieuwbouw te gaan realiseren op veld 6 van Nieuw Delft, gelegen op de kop van de Prinses Ireneboulevard. De locatie vormt één van de reeks hoeksteengebouwen in het plan Nieuw Delft.

Aan de Ireneboulevard, aan de kop van het bouwveld 6, tussen het toekomstige Van Leeuwenhoekpark en de Nieuwe Gracht, komt een woonzorg complex voor de zorginstelling Pieter van Foreest. Hiermee komt een langgekoesterde wens van de organisatie in vervulling; een nieuwbouw gebouw waarin de zorgvisie optimaal meegenomen kan worden in de nieuwbouw realisatie.

Naast dit kopblok met zo’n 120 woonzorg woningen worden er zo’n 70 sociale huurwoningen gerealiseerd verdeeld over blokken aan de parkzijde en de grachtzijde van veld 6.1 . Het woonzorg complex krijgt een eigen inpandige parkeergarage voor gezamenlijk gebruik. Hiervoor wordt een samenwerking aangegaan met wooncorporatie Woonbron uit Rotterdam. Onderzocht wordt of dit een plek kan zijn voor mensen met lichte zorgwens of in de nabije toekomst zorgbehoeftig zullen zijn. De structuren van de gebouwen worden zo opgezet dat uitwisseling van zorg mogelijk gemaakt kan worden. Aan de binnenzijde van het gesloten bouwblok ontstaat een binnenhof die gedeeld zal worden door de zorgwoningen en de huurwoningen. Deze wordt gerealiseerd bovenop de gemeenschappelijke parkeerlaag, die in het hart van het gezamenlijk complex is voorzien.

 

 

Opdrachtgevers: zorginstelling Pieter van Foreest & woningcorporatie Woonbron
Projectontwikkeling: PlanPartners B.V.
zorgwoningen: 119 stuks 1K zorgstudio’s ± 36 m2 gbo
sociale huur appartementen: 67 stuks 2K & 3K appartementen gemiddeld 68m2 gbo
gemeenschappelijke ruimten: binnentuin, parkeerkelder
gebouwgrootte: ± 16.300m2 BVO
fase: D.O.
aannemer: ntb
Oplevering: ntb

 

 

Project-pics

 

 

 


WTV2

18 november 2020 // by Furkan Kose

 

 

 

 

ATELIER PUUUR WINT ARCHITECTENSELECTIE : WOONZORG COMPLEX met OUDER- KINDCENTRUM – Weespertrekvaart, AMSTERDAM

 

feb 2020

 

The Rock _ 68 sociale huurwoningen & Ouder- Kindcentrum

De Weespertrekvaart buurt wordt begrensd door de Weespertrekvaart in het oosten, het nieuwe project Bajeskwartier, de Spaklerweg en het spoortracé in het westen en de ring A10 aan de zuidzijde. De Weespertrekvaart buurt kent vier delen: Kop Weespertrekvaart, Bajes kwartier, WTV-midden en WTV-oost. Er komt een nieuwe onderdoorgang onder het spoor ter hoogte van de Amstelstroomlaan. Deze nieuwe tunnel gaat de buurten Amstelkwartier, Bajes Kwartier en Weespertrekvaartbuurt straks met elkaar verbinden. Het Bajeskwartier, Weespertrekvaart Midden en Oost zijn nu in ontwikkeling en vanaf 2021/22 worden hier woningen, scholen en voorzieningen gerealiseerd, volgens de gemeentelijke planning. Weespertrekvaart Midden wordt getransformeerd naar een hoogstedelijk woon-werkgebied en is aangewezen als versnellingslocatie.

Kavel 1 van deeltransformatiegebied Weespertrekvaart-Midden / Strook wordt in twee delen ontwikkeld. Naast de realisatie van een alles-in-één-school met gymzaal op bouwveld 1A komt op bouwveld 1B een gemengd programma van een maatschappelijke functie met twee woonblokken erboven. Tussen de bouwblokken komt een daktuin voor de bewoners.

 

Opdrachtgevers: Rochdale & gemeente Amsterdam
Ontwikkeling: Woningstichting Rochdale
woningen: 68 stuks 1-/2-/3-kamer sociale huurappartementen 25m2/ 30m2/ 65m2 gbo
Beganegrond: sociaal maatschappelijk, Ouder Kind Centrum
gebouwgrootte: 4.800m2 BVO
stedenbouwkundige impressies: Pixelate It
Startbouw: mid 2022

 

 

Project-pics

 

 

 


ARCAMmonument

29 mei 2020 // by Furkan Kose

 

 

 

 

09 juni – 15 nov 2020 _ FOTO TENTOONSTELLING ARCAM ARCHITECTUURCENTRUM AMSTERDAM

 

 

Islamitisch Uitvaart paviljoen ‘De Nieuwe Ooster’ – onderdeel van tentoonstelling: ‘ Am I an Ornament?’

 

Wat is een ornament? Is het een verfraaiing, een conceptueel onderdeel van een gebouw of een technisch bouwdeel? Zijn de ribbels in de gevel van het ARCAM-gebouw een ornament? Kan een gebouw in zijn geheel een ornament zijn? In de fototentoonstelling ‘Am I an Ornament’ onderzoekt ARCAM in het Hildo Krop jubileumjaar de betekenis van het ornament nu en in de toekomst aan de hand van 15 recente Amsterdamse projecten. 

De titel van deze tentoonstelling verwijst naar het beroemde pictogram “I am a Monument” van Robert Venturi en Denise Scott Brown in hun boek Learning from Las Vegas (1977). Met deze studie wilden zij het alledaagse bouwwerk op gelijke hoogte plaatsen met gebouwen die tot stand kwamen volgens het toen gangbare Modernisme. In het daaropvolgende Postmodernisme kreeg het ornament weliswaar (opnieuw) ruim baan, maar zelden met de veelheid aan functies die het daarvoor had gehad. In de huidige tijd zien we het ornament veranderen van materiaal, vorm en functie door materiaalschaarste, duurzaamheidseisen en nieuwe technieken.

 

Arabesk verbeeldt de oneindigheid van de ziel

Bij het islamitische grafvak op begraafplaats De Nieuwe Ooster heeft Atelier PUUUR een ingetogen uitvaartpaviljoen ontworpen. De voorgevel heeft een gesloten karakter en is bekleed met Turks travertijn tussen prefab betonnen gevelbanden. De ingang is versierd met een groot ornament van kunstenaar Rem Posthuma. Het wandreliëf is opgebouwd uit keramische elementen, gevormd uit gefreesde kunststof mallen. Het doorlopende patroon van het wandreliëf verbeeldt de oneindigheid van de ziel. De natuurlijke gele kleur van de Limburgse klei sluit perfect aan op het Turks travertijn. “Al tijdens de schetsfase had ik bedacht dat er ruimte moest komen voor een bouwkundig geïntegreerd ornament”, aldus architect Furkan Köse. “Door al zo vroeg in het traject samen te werken, zijn we erin geslaagd om het kunstwerk niet als toevoeging aan, maar onderdeel van, het ontwerp te maken.”

 

Wandreliëf arabesk kunstwerk uit geschakelde gebakken keramische tegels
Rem Posthuma, beeldend kunstenaar
i.s.m. Peggy Bannenberg

website: Rem Posthuma
website: Peggy Bannenberg

 

ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam
Reserveer: ARCAM AM I an Ornament

 

Project-pics

 

 

 


SmARTboxwint

18 september 2019 // by Furkan Kose

 

 

 

 

18 sept 2019 _ ATELIER PUUUR WINT ARCHITECTENSELeCTIE: MARKTBOXEN WATERLOOPLEIN _ AMSTERDAM CENTRUM

 

 

Multifunctionele, duurzame marktboxen – onderdeel van herinrichting van het Waterlooplein.

 

Het Waterlooplein en de Waterloopleinmarkt behoren tot de kroonjuwelen van Amsterdam. Het is een historische markt, een internationaal bekend fenomeen met een rijke geschiedenis van de stad. Een plein en markt die jong en oud altijd tot de verbeelding hebben gesproken.
Het héle Waterlooplein, dus het marktgedeelte, het stadhuis en voorplein en het straatgedeelte, krijgt een nieuwe en betere invulling. Deze herinrichting zal voor een betere samenhang met de omgeving moeten zorgen. Het doel is om de aantrekkingskracht van deze plek te versterken door een nieuwe hoogwaardige en open uitstraling van de markt met verbeterde sociaaleconomische aspecten zoals openbare veiligheid, schone openbare ruimte en verbeterde marktwerking.
Een onderdeel van de vernieuwing zijn de verouderde marktboxen. De huidige, oude metalen boxen krijgen een vriendelijkere, uitnodigende uitstraling en ze worden anders gegroepeerd voor een betere werking van het plein; de boxen meer als een onderdeel van het plein.

SmARTbox 

Het voorstel gaat uit van een ambitieuze aanpak, zodat de plek integraal een aantrekkelijke betekenis en nieuw elan krijgt. De multifunctionele box wordt hier ingezet om vanuit meerdere gebruikers perspectieven het plein te activeren en beter aan te laten sluiten op de wensen van de marktlieden, buurtondernemers en buurtbewoners en zorgt voor een verbeterde beleving van het plein. Een plein dat straks weer bezocht wordt door verschillende soorten gebruikers. Het plein wordt in eerste instantie gezien als een zelfstandige plek, waar de markt een onderdeel van de diverse activiteiten erop is. Ook na sluiting van de markt is het plein straks een aantrekkelijke plek met verblijfskwaliteit voor passanten, omwonenden en buurtondernemers. Een plek waar je kunt rondlopen tussen de openbare kunstwanden en waar je even kunt zitten om een buurtpraatje aan te gaan.

Multifunctionele box: De van binnenuit aangelichte boxgevels fungeren als expositie wanden op het plein. Hier kunnen grote afbeeldingen als openbare kunst het plein allure en sfeer geven. Door de translucente gevels worden de foto’s ook ‘s avonds sfeervol aangelicht. De boxhouders kiezen de foto’s uit een selectie en personaliseren daarmee zo hun box. Te denken valt aan afbeeldingen met bijvoorbeeld Amsterdamse sleutelfiguren zoals schilders, zangers, kunstenaars, historische foto’s of vrije kunst. Denkbaar is dat deze collectie periodiek vervangen wordt. Aan de zijkanten van de boxen zijn geïntegreerde zitbanken gemaakt zodat verblijfsplekken ontstaan buiten markttijden, de boxen dienen hier als openbaar zitmeubilair voor het plein.

Deze subtiel lichtgevende houten boxen dragen straks bij aan een gezellige, goed verlichte en veiliger openbaar gebied en hebben een open en vriendelijke uitstraling.
De boxen zijn opgetrokken uit duurzame materialen en krijgen een groen dak.
In nauwe samenwerking zal in co-creatie samen met de [markt]ondernemers en de buurtbewoners dit schetsontwerp verder worden vormgegeven.
Naar verwachting zullen de werkzaamheden voor de herinrichting in oktober 2020 plaats gaan vinden.

 

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Boxen: 30 stuks
programma: 6 clusters van 4 op het plein en 3 clusters van 2 op de Zwanenburgwal
locatie: Waterlooplein, Amsterdam Centrum
grootte: 10m2, 12m2 BVO, 312m2 BVO
Fase: schetsontwerp 07-2018

 

Project-pics

 

 

 


LLEigenhaardstudie

18 september 2019 // by Furkan Kose

 

 

 

 

 

STEDENBOUWKUNDIGE VERDICHTING _ STUDIE HERONTWIKKELING EIGEN HAARD

 

07-2019 SO studie Positief advies gemeente

 

massa- en typologieën studie tbv herinrichting en verdichting na-oorlogse wijk

 

Atelier PUUUR is gevraagd een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van bestaand bezit. De studie omvat een reeks van mogelijke nieuwbouw invullingen waarbij getracht is de bestaande huidige stedenbouwkundige, ruimtelijke kwaliteiten te behouden en ook nieuwe verbeterde kwaliteiten toe te voegen. De kenmerkende na-oorlogse strokenbouw met de ruime groene openbare ruimten en open karakter van de wijk dienden als uitgangspunt voor een reeks van typologieën. Verschillende woningtypologieën maken hier straks een goed gemengde wijk, waarbij zowel studio’s, appartementen en grondgebonden maisonnettes zijn voorzien, zodat zowel starters als doorstromers een plek kunnen krijgen. Het resultaat is een plan waarbij een flinke verdichting ten opzichte van het aantal bestaande woningen gerealiseerd kan worden met behoud van kenmerkende, ruimtelijke kwaliteiten met een ontspannen woonmilieu.

In nauwe samenwerking met de gemeente en stedenbouwkundigen is een voorkeursmodel aangewezen die de komende periode verder vorm gegeven en gerealiseerd zal worden.

Opdrachtgever: Eigen Haard, Amsterdam
woningen: 250-300 woningen, [sociale] huur / koop appartementen, 50 maisonnettes beganegrond
programma: parkeeroplossing, gemeenschappelijke groengebied
locatie: later stadium kenbaar gemaakt
grootte: ± 25.000m2 BVO
fase: pré schetsontwerp 07-2019
oplevering: nog onbekend

Project-pics

 


Blok_L Cruquiuswerf

16 april 2019 // by Furkan Kose

 

Cruquiuswerf BLOK_L

 

 

16-04-2019 Blok L CruquiusWerf, Cruqiuiseiland , Oostelijk Havengebied, Amsterdam Oost. Het Cruquiusgebied transformeert in rap tempo van industrieterrein in woon- en werkgebied. Op het laatste schiereiland van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam Oost worden 12 woonblokken gebouwd in het plan CruquiusWerf van KCAP en [B]AM. Binnen dit ensemble heeft Atelier PUUUR een markant woonblok ontworpen met middensegment huur appartementen en een werkruimte op de beganegrond. Het gebouw omvat 15 woningen van 75-95m2 gbo en 190m2 BOG en heeft een inpandige gezamenlijke fietsenstalling. Het blok staat in de entreezone van het plangebied en vormt een hoekpunt tussen twee deelgebieden. De hoek wordt gemarkeerd door een groot overhellend bouwvolume, waaronder ruimte is om bijvoorbeeld een terras te realiseren voor de horeca in de BOG ruimte. Het gebied wordt gekenmerkt door bakstenen bouwblokken, naar het water uitwaaierend verspreid, in een parkachtige, groene setting.

 

Het Cruquiuseiland wordt een dynamisch woonwerkgebied met naast horeca gelegenheden en een hotel in totaal 3.000 nieuw te realiseren woningen, waarbij de realatie met het water centraal staat. In 2011 is de transformatie van het eiland gestart en naar verwachting zal de bouw in 2030 volledig zijn afgerond.

 

Ontwikkeling: AM, BAM Afnemer: ASR Vastgoed
woningen: 15 3-kamer appartementen 75-95m2 gbo
gebouwgrootte: 1.840m2 BVO
stedenbouwkundige impressies: Theo van Leur
Oplevering: eind 2021

Project-pics


Kgw

23 oktober 2018 // by Furkan Kose

 

Kopgrasweg BLok c1

23-10-2018


Woonblok met 46 sociale huurwoningen aan het Tolhuiskanaal in Amsterdam Noord.

In het transformatiegebied bedrijventerrein Buiksloterham in Amsterdam Noord ontwikkelt Kop Grasweg C.V. (Amvest en Hurks) in samenwerking met de Alliantie op de kop van de Grasweg een plan met sociale woningbouw, luxe appartementen (koop en huur) en commerciële functies. De locatie ligt direct aan het IJ.

Deze locatie wordt ontwikkeld tot een duurzame wijk voor wonen en werken. Deze nieuwe wijk aan het IJ wordt ‘Noorderkaap’ Buiksloterham.
Bouwbedrijven en woningcorporatie Amvest, Hurks en de Alliantie werken in dit bouwproject samen aan de drie kavels om in totaal 350 koop- en huurappartementen te realiseren en circa 3.800 m2 aan commerciële ruimten.

Opdrachtgever: De Alliantie
woningen: 3 kamer studio appartementen 48-50m2 gbo
gebouwgrootte: 3.000m2 BVO
Planning Start bouw: medio 2018
Oplevering: eind 2020

 

Project-pics

 

 


Het Parool: PUUUR_BSH

7 november 2017 // by Furkan Kose

 

Artikel Parool: PUUUR_BSH is maatwerk puzzel

06-11-2017

PUUUR_BSH** M.O. zelfbouw wooncomplex ‘Markant, no-nonsense, staat als een huis’.

 

 

* Nominatie NEPROM-prijs 2017 voor locatieontwikkeling samen met BSH Kavel 21.

* Finalist Dutch Design Awards 2017 _ Habitat met Stadslab Buiksloterham Circular.

 

06 november 2017, lees het artikel op de site link:  Het Parool

 

Parool Atelier PUUUR BSH jaap huisman 2017_11_06

Project-pics