ARCAMmonument

29 May 2020 // by Furkan Kose

 

 

 

 

09 juni – 15 nov 2020 _ FOTO TENTOONSTELLING ARCAM ARCHITECTUURCENTRUM AMSTERDAM

 

 

Islamitisch Uitvaart paviljoen ‘De Nieuwe Ooster’ – onderdeel van tentoonstelling: ‘ Am I an Ornament?’

 

Wat is een ornament? Is het een verfraaiing, een conceptueel onderdeel van een gebouw of een technisch bouwdeel? Zijn de ribbels in de gevel van het ARCAM-gebouw een ornament? Kan een gebouw in zijn geheel een ornament zijn? In de fototentoonstelling ‘Am I an Ornament’ onderzoekt ARCAM in het Hildo Krop jubileumjaar de betekenis van het ornament nu en in de toekomst aan de hand van 15 recente Amsterdamse projecten. 

De titel van deze tentoonstelling verwijst naar het beroemde pictogram “I am a Monument” van Robert Venturi en Denise Scott Brown in hun boek Learning from Las Vegas (1977). Met deze studie wilden zij het alledaagse bouwwerk op gelijke hoogte plaatsen met gebouwen die tot stand kwamen volgens het toen gangbare Modernisme. In het daaropvolgende Postmodernisme kreeg het ornament weliswaar (opnieuw) ruim baan, maar zelden met de veelheid aan functies die het daarvoor had gehad. In de huidige tijd zien we het ornament veranderen van materiaal, vorm en functie door materiaalschaarste, duurzaamheidseisen en nieuwe technieken.

 

Arabesk verbeeldt de oneindigheid van de ziel

Bij het islamitische grafvak op begraafplaats De Nieuwe Ooster heeft Atelier PUUUR een ingetogen uitvaartpaviljoen ontworpen. De voorgevel heeft een gesloten karakter en is bekleed met Turks travertijn tussen prefab betonnen gevelbanden. De ingang is versierd met een groot ornament van kunstenaar Rem Posthuma. Het wandreliëf is opgebouwd uit keramische elementen, gevormd uit gefreesde kunststof mallen. Het doorlopende patroon van het wandreliëf verbeeldt de oneindigheid van de ziel. De natuurlijke gele kleur van de Limburgse klei sluit perfect aan op het Turks travertijn. “Al tijdens de schetsfase had ik bedacht dat er ruimte moest komen voor een bouwkundig geïntegreerd ornament”, aldus architect Furkan Köse. “Door al zo vroeg in het traject samen te werken, zijn we erin geslaagd om het kunstwerk niet als toevoeging aan, maar onderdeel van, het ontwerp te maken.”

 

Wandreliëf arabesk kunstwerk uit geschakelde gebakken keramische tegels
Rem Posthuma, beeldend kunstenaar
i.s.m. Peggy Bannenberg

website: Rem Posthuma
website: Peggy Bannenberg

 

ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam
Reserveer: ARCAM AM I an Ornament

 

Project-pics

 

 

 

Comments are closed.