SmARTboxwint

18 September 2019 // by Furkan Kose

 

 

 

 

18 sept 2019 _ ATELIER PUUUR WINT ARCHITECTENSELeCTIE: MARKTBOXEN WATERLOOPLEIN _ AMSTERDAM CENTRUM

 

 

Multifunctionele, duurzame marktboxen – onderdeel van herinrichting van het Waterlooplein.

 

Het Waterlooplein en de Waterloopleinmarkt behoren tot de kroonjuwelen van Amsterdam. Het is een historische markt, een internationaal bekend fenomeen met een rijke geschiedenis van de stad. Een plein en markt die jong en oud altijd tot de verbeelding hebben gesproken.
Het héle Waterlooplein, dus het marktgedeelte, het stadhuis en voorplein en het straatgedeelte, krijgt een nieuwe en betere invulling. Deze herinrichting zal voor een betere samenhang met de omgeving moeten zorgen. Het doel is om de aantrekkingskracht van deze plek te versterken door een nieuwe hoogwaardige en open uitstraling van de markt met verbeterde sociaaleconomische aspecten zoals openbare veiligheid, schone openbare ruimte en verbeterde marktwerking.
Een onderdeel van de vernieuwing zijn de verouderde marktboxen. De huidige, oude metalen boxen krijgen een vriendelijkere, uitnodigende uitstraling en ze worden anders gegroepeerd voor een betere werking van het plein; de boxen meer als een onderdeel van het plein.

SmARTbox 

Het voorstel gaat uit van een ambitieuze aanpak, zodat de plek integraal een aantrekkelijke betekenis en nieuw elan krijgt. De multifunctionele box wordt hier ingezet om vanuit meerdere gebruikers perspectieven het plein te activeren en beter aan te laten sluiten op de wensen van de marktlieden, buurtondernemers en buurtbewoners en zorgt voor een verbeterde beleving van het plein. Een plein dat straks weer bezocht wordt door verschillende soorten gebruikers. Het plein wordt in eerste instantie gezien als een zelfstandige plek, waar de markt een onderdeel van de diverse activiteiten erop is. Ook na sluiting van de markt is het plein straks een aantrekkelijke plek met verblijfskwaliteit voor passanten, omwonenden en buurtondernemers. Een plek waar je kunt rondlopen tussen de openbare kunstwanden en waar je even kunt zitten om een buurtpraatje aan te gaan.

Multifunctionele box: De van binnenuit aangelichte boxgevels fungeren als expositie wanden op het plein. Hier kunnen grote afbeeldingen als openbare kunst het plein allure en sfeer geven. Door de translucente gevels worden de foto’s ook ‘s avonds sfeervol aangelicht. De boxhouders kiezen de foto’s uit een selectie en personaliseren daarmee zo hun box. Te denken valt aan afbeeldingen met bijvoorbeeld Amsterdamse sleutelfiguren zoals schilders, zangers, kunstenaars, historische foto’s of vrije kunst. Denkbaar is dat deze collectie periodiek vervangen wordt. Aan de zijkanten van de boxen zijn geïntegreerde zitbanken gemaakt zodat verblijfsplekken ontstaan buiten markttijden, de boxen dienen hier als openbaar zitmeubilair voor het plein.

Deze subtiel lichtgevende houten boxen dragen straks bij aan een gezellige, goed verlichte en veiliger openbaar gebied en hebben een open en vriendelijke uitstraling.
De boxen zijn opgetrokken uit duurzame materialen en krijgen een groen dak.
In nauwe samenwerking zal in co-creatie samen met de [markt]ondernemers en de buurtbewoners dit schetsontwerp verder worden vormgegeven.
Naar verwachting zullen de werkzaamheden voor de herinrichting in oktober 2020 plaats gaan vinden.

 

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Boxen: 30 stuks
programma: 6 clusters van 4 op het plein en 3 clusters van 2 op de Zwanenburgwal
locatie: Waterlooplein, Amsterdam Centrum
grootte: 10m2, 12m2 BVO, 312m2 BVO
Fase: schetsontwerp 07-2018

 

Project-pics

 

 

 

Comments are closed.