wisselspoorTEXT

 
 

 

PUUUR WISSELSPOOR_ Utrecht Wisselspoor 

9 koop woningen , zelfontwerp

Op de 2e Daalsedijk ten Noordwesten van het centrum, wordt het industrieel terrein ontwikkeld tot een gemengd woon- en werkgebied met de naam Wisselspoor. Er wordt in de 1e fase 150 woningen gebouwd en 3.000 m2 bedrijvigheid. Totaal zijn er 4 deelgebieden met in totaal ca 1.140 woningen en voorzieningen.
Wisselspoor wordt een duurzame, nieuwe wijkop hetvoormalig terrein van Koninklijke Nederlandsche Fabriek voor Werktuigen en Spoormaterieel. Dichtbij het stadshart van Utrecht en vlakbij het centraalstation Utrecht en station Zuilen.

De ontwikkeling van Wisselspoor start aan de noord-westzijde van het gebied, deelgebied 1. Het gebied bestaat uit woningen, een groene spoorzone, twee oude werkloodsen, parken en diverse voorzieningen. De nieuwe groenstrook langs de 2e Daalsedijk geeft niet alleen de nieuwe bewoners, maar ook de nabije buurtbewoners een volwaardig park.
Met de buurpanden wordt een bouwblok gevormd, samen met de historische panden en het park krijgt het gebied een stedelijk en groen karakter.

Het gebouw bestaat uit 3 grondgebonden maisonnette woningen tussen 92m2 – 116m2 netto vloeroppervlak en 6 stuks 3K-appartementen van 73m2 – 82m2 gbo. Alle woningen hebben 2 buitenruimten.
De binnentuin is ingericht met privé tuinen die aansluiten op een gemeenschappelijke tuindeel voor de bewoners. Tevens is op het hoogste dak een gemeenschappelijk dakterras met uitzicht over het gebied. Er is een gemeenschappelijke fietsenberging voorzien en de parkeervoorziening voor auto’s is ondergebracht in de naastgelegen oude werkloods.

Er wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en een grondwarmte systeem in de vorm van een wko installatie gecombineerd met een vloerverwarmingssysteem.

Opdrachtgever: Synchroon, vereniging PUUUR Wisselspoor
stedenbouwkundig plan: Delva Urbanism en Studioninedots
woningen: 9 woningen 73-116m2
gebouwgrootte: 1.010m2 BVO
gemeenschappelijke ruimten: binnentuin, dakterras, fietsenstalling

fotografie: Juri Hiensch
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee
installateur: Breman
Aannemer: Gebroeders Blokland
Oplevering: eind 2021

Project-pics