ijcetext

 

 

 

PUUUR IJCE _ Amsterdam IJburg Centrumeiland

 

 

 

25 koop woningen _ Zelfbouwgroep ‘Samen in Amsterdam’

Centrumeiland wordt het grootste zelfbouw gebied tot nu toe van NL. Op dit moment wordt er druk gebouwd en enkele particuliere kavels zijn reeds opgeleverd. Met de oplevering van PUUUR IJCE is ook het eerste grootschalige gebouw van het eiland opgeleverd. Met onze oplevering is weer een mijlpaal bereikt voor de gemeente, die op dit moment alweer bezig is volgende naastgelegen eiland Strandeiland op te spuiten.

Centrumeiland op IJburg Amsterdam is een nieuw opgespoten eiland waarop de komende jaren voor 70% zelfbouw woningen worden gebouwd en is daarmee de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam met ruimte voor P.O. en C.P.O.. Zelfbouwgroep Samen in Amsterdam realiseerde hier een duurzaam, gasloos woongebouw met 9 grondgebonden gezinswoningen en 16 appartementen. De grondgebonden woningen hebben de voordeur aan de straat. De bewoners ontmoeten elkaar op het gemeenschappelijke dakterras en de gemeenschappelijke woonkamer aan de binnentuin. Het is een duurzaam en rainproof woongebouw met een inpandige ondergrondse parkeerkelder. Architectenbureau Atelier PUUUR heeft de begeleiding van de bouwgroep verzorgd. PUUUR IJCE is het eerste grote woongebouw dat hier gerealiseerd wordt.

PUUUR IJCE vormt de duidelijke kop van een gesloten bouwblok en kijkt uit op één van de groene pleinen. Aan beide zijden sluiten particuliere kavels aan dit kopblok met een formelere uitstraling. Alle bouwblokken staan iets verhoogd ten opzichte van de openbare ruimte, zodat door dit terp principe de regenwaterhuishouding op een duurzame manier afgevoerd kan worden naar de wadi’s in de openbare ruimte, die als waterbuffer dienst doen.

Het gebouw heeft een herkenbare, extra hoge plint met een bovenbouwlaag. Aan de straat zijn rondom stadswoningen met voordeuren aan de straat gesitueerd die ontsloten worden door een typisch Amsterdams verhoogde trappenentree. Aan de binnentuin hebben de woningen een daktuin op het dek van de parkeergarage en ruime balkons voor de ochtendzon. De woningen hebben een dubbele oriëntatie. De appartementen worden ontsloten door een portiek met een lift. De gevels zijn opgetrokken in zelfdragende prefabbeton metselwerk delen op een plintverdieping van prefab sierbeton. Grote, verdiepingshoge aluminium ramen bieden uitzicht en zorgen voor veel licht in de woningen. De gevelkolommen en liggers vormen de basis structuur van de gevels met daarbinnen een variërend spel van vlakinvullingen door de persoonlijke wensen voor de gevelindeling, door het gebruik van terugliggende dichte metselwerk delen en verschillende kozijn openingen. Er is veel aandacht besteed aan de gebouw detailering. Door gebruik te maken van horizontale en vertikale metselwerk verbanden en de sierbetonnen ‘gevelknopen’  zijn de naden van de prefab beton elementen uit het zicht weggewerkt en worden opgenomen in het geheel van het gevellijnen spel. De gemêleerde Hagemeister sortering “IJburg” is speciaal voor dit project samengesteld en bestaat uit zand- en bruinkleurige bakstenen, die met hun kleur refereren aan het eiland en aan het nabijgelegen stadsstrand. De stenen hebben gesinterde accenten die wat ruwer en donkerder zijn, gecombineerd met gladde delen. De stenen zijn afwisselend met voor- en fusszijde als hoek steenstrip meegestort in de prefab geveldelen. Dit geheel maakt het uiteindelijke karakter van de gevels.

PUUUR IJCE is een duurzaam gebouw met duurzame energievoorziening, is rainproof gebouwd en heeft een epc van 0,1. Het project is gasloos en wordt aangesloten op collectieve grondwarmte en WKO systeem op Centrumeilandniveau. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van het ontwerp. Er wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energie bronnen als grondwarmte, zonnepanelen en een collectief wtw ventilatie systeem.

Het project bevat verschillende woningtypes en woninggrootten, de aantallen en groottes zijn bepaald aan de hand van bewonersbehoeften. Op volgorde van aanmelding is het casco gevuld als een tettris model. De indeling en afwerking van de woningen zijn geheel naar de wens van de bewoners gerealiseeerd. Binnen de dragende structuur van het gevelraster is door de individuele bewoner keuzes het gevelbeeld bepaald als kaderinvullingen. PUUUR IJCE heeft een verscheidenheid aan bewoners van jong tot oud, van starters tot gepensioneerden met verschillende woningtypen: stadswoningen met een tuin en/of een groot balkon met een voordeur aan de straat; studio’s en appartementen op de verdiepingen met een groot balkon. De woningen varieren van 50 – 185m2.

 

Ontwikkeling: Zelfbouwgroep ‘Samen in Amsterdam’
woningen: 19 appartementen, 9 stadswoningen. 50m2 tot 185m2 gbo
gemeenschappelijke ruimten: binnentuin deel, logeer-/ woonkamer, dakterras
gebouwgrootte: 4.300m2 BVO
bouwer: Vink Bouw Nieuwkoop
foto’s: Luuk Kramer
Oplevering: eind 2020

 

Project-pics