cruquiuswerfbloklTEXT

 

 

 

 

CRUQUIUSWERF BLOK_L

 

Blok L is onderdeel van nieuwbouw project CruquiusWerf, Cruquiuseiland , Oostelijk Havengebied, Amsterdam Oost.

 

Het Cruquiusgebied transformeert in rap tempo van industrieterrein in woon- en werkgebied. Op het laatste schiereiland van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam Oost worden 12 woonblokken gebouwd in het plan CruquiusWerf van AM Wonen.

Binnen dit ensemble heeft Atelier PUUUR een markant woonblok ontworpen met middensegment huur appartementen en een werkruimte op de beganegrond. Het gebouw omvat 15 woningen van 75-95m2 gbo en 190m2 BOG en heeft een inpandige gezamenlijke fietsenstalling. Het blok staat in de entreezone van het plangebied en vormt een hoekpunt tussen twee deelgebieden. De hoek wordt gemarkeerd door een groot overhellend bouwvolume, waaronder ruimte is om bijvoorbeeld een terras te realiseren voor de horeca in de BOG ruimte. Het gebied wordt gekenmerkt door bakstenen bouwblokken, naar het water uitwaaierend verspreid, in een parkachtige, groene setting. Het Cruquiuseiland wordt een dynamisch woonwerkgebied met naast horeca gelegenheden en een hotel in totaal 3.000 nieuw te realiseren woningen, waarbij de realatie met het water centraal staat.
In 2011 is de transformatie van het eiland gestart en naar verwachting zal de bouw in 2030 volledig zijn afgerond.

Blok L vormt één van de 12 blokken binnen het stedenbouwkundige ensemble CruquiusWerf van K.C.A.P. architecten. In samenwerking met KCAP architecten is een blok ontworpen dat zicht voegt naar de stedenbouwkundige uitgangspunten en de gemeenschappelijke architectonische uitgangspunten, waarbij tevens ook een verzelfstandiging en verbijzondering op deze kop is gerealiseerd.

 

Ontwikkeling: AM, BAM. Afnemer: ASR Vastgoed
woningen: 15 3-kamer huur appartementen, 75-95m2 gbo
gebouwgrootte: 1.840m2 BVO
stedenbouwkundig plan: K.C.A.P. Architecten Rotterdam
Oplevering: eind 2020

Project-pics