Amstelkwartier Blok1

29 november 2016 // by Furkan Kose

Blok1 Amstelkwartier Atelier PUUUR woontoren 90m

 

atelier PUUUR Amstelkwartier Blok1, Woontoren

12-2016

The ShaQ, een duurzame woontoren met sharing Quality!

Voor de tender voor Blok1 in het Amstelkwartier, op de hoek van de Spaklerweg en de Korte Ouderkerkerdijk,  is een ontwerp gemaakt voor een woontoren welke is uitgeschreven door de gemeente. De uitvraag is een iconisch duurzaam gebouw te ontwerpen als markering van de plek. Het gebouw is een beeldbepalend element en het visitekaartje van het Amstelkwartier.

Het gebouwconcept is een directe afgeleide van de centrale vraag voor het realiseren van een beeldbepalend gebouw als visitekaart voor het Amstelkwartier.
Door verbindingen te leggen met de omgeving, zoals ook refererend naar de Rembrandttoren en Mondriaantoren, wordt het gebouw geen autonoom object. Het gaat de dialoog aan met deze specifieke plek, vormt een verhaal en zal samen met de nieuwe hoogbouw op de Kop Weespertrekvaart een poortfunctie in het gebied vormen. Het slanke elegante volume maakt het gebouw tot een uniek, krachtig gebouw.

The ShaQ is een woontoren van 73 meter hoog en telt 90 woningen met een ondergrondse parkeerkelder.
Het gebouw is opgedeeld in een plint en een terugliggende, naar boven toe slanker wordende bovenbouw, de hoekverdraaiingen creëren ruimte voor terrassen en verschillende doorzichten. Het gebouw krijgt hierdoor een rankere uitstraling en een afwisselend gevelbeeld vanuit verschillende oogpunten gezien.
Het gebouw is voorzien van gevelzonnepanelen op kleur die als bouwelement, zorgvuldig detailleerd zijn. Ondanks deze technische toepassing van de gevels oogt het gebouw transparant en ligt. De woningen hebben allen riante verdiepingshoge gevelpuien en inpandige balkons. De plint behuisd het commerciële programma met een gemeenschappelijk daktuin op het dak. Ook op de tussenverdiepingen en op het hoogste dak is ruimte gereserveerd voor gemeenschappelijke buitenruimten. Van onder- tot bovenin ontstaat hierdoor een aanéénschakeling van toegankelijke buitenruimten voor alle bewoners. In het project zijn een aantal gedeelde ruimten en gedeelde functies geplaatst voor een groot wooncomfort en woonkwaliteit.
Het project kent een hoge duurzaamheidsklasse en is doorgerekend op BREEAM Classificatie Outstanding.

jaar: 03 – 2016
status: Tender inzending, afgerond
Opdrachtgever: G&S Vastgoed  – Boele & van Eesteren
Duurzaamheidsklasse: BREEAM-Outstanding
3D impressies: CIIID
maquette fotografie: Milan Hofmans
project grootte: 13.600 m2 bvo
woningen: 90 , 12.600m2 bvo
Commercieel: 1000m2 bvo

 

Project-pics

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Comments are closed.