IslamitischuitvaartpaviljoenTEXT

 

 

 

Islamitisch uitvaartpaviljoen *

 

* WINNAAR GOUDEN PIRAMIDE 2014

 

* GENOMINEERD ARCAM AMSTERDAMSE ARCHITECTUUR PRIJS / GOUDEN A.A.P. 2013

 

In de zuidwest hoek van De Nieuwe Ooster begraafplaats in Amsterdam is een ruimte gereserveerd voor een islamitisch grafvak. Deze islamitische begraafplaats wordt gerealiseerd bij de nieuwe, tweede entree van de begraafplaats aan de Rozenburglaan. Het paviljoen dat daarbij hoort, huisvest een aantal functies voor islamitische grafrituelen.
Uitgangspunten van het ontwerp zijn geweest de richtingen en zichtassen in het park en de oriëntatie op Mekka. Centraal staat ook de relatie tussen de buitenruimten en de binnenruimten, het park en het gebouw. De overgangen hiertussen worden op een geleidelijke schaal ingeleid. Zo bevinden zich naast binnen en buitenruimten, ook de half-open buitenruimten in de vorm van twee veranda’s en een patiotuin.

De Mekka oriëntatie is ingezet om het gebouw een bijzondere, ruimtelijke beleving toe te kennen. Het paviljoen heeft een besloten karakter dat de intimiteit waarborgt. Aan de plein zijde, vouwt de voorgevel zich naar binnen en nodigt uit om binnen te treden. Het gebouw opent zich daarentegen aan de achterzijde geheel naar de tuin door middel van een grote gevelopening. De Turks-travertin gevels worden ingeklemd tussen prefab beton gevelbanden, die de dakrand en de plint vormen. Het paviljoen is iets opgetild van het maaiveld, waardoor het gebouw lichter oogt en lijkt te zweven.
De voorgevel is voorzien van een in de buitenwand geïntegreerd kunstwerk – een wandreliëf van keramiek vervaardigd door beeldend kunstenaar Rem Posthuma

 

utiliteitsbouw, 2012 -
grootte: 190m2
plaats: Amsterdam
opdrachtgever: De Nieuwe Ooster
Kruislaan 126

foto’s Teo Krijgsman

Project-pics