SmARTboxwint

18 september 2019 // by Furkan Kose

 

 

 

 

18 sept 2019 _ ATELIER PUUUR WINT ARCHITECTENSELeCTIE: MARKTBOXEN WATERLOOPLEIN _ AMSTERDAM CENTRUM

 

 

Multifunctionele, duurzame marktboxen – onderdeel van herinrichting van het Waterlooplein.

 

Het Waterlooplein en de Waterloopleinmarkt behoren tot de kroonjuwelen van Amsterdam. Het is een historische markt, een internationaal bekend fenomeen met een rijke geschiedenis van de stad. Een plein en markt die jong en oud altijd tot de verbeelding hebben gesproken.
Het héle Waterlooplein, dus het marktgedeelte, het stadhuis en voorplein en het straatgedeelte, krijgt een nieuwe en betere invulling. Deze herinrichting zal voor een betere samenhang met de omgeving moeten zorgen. Het doel is om de aantrekkingskracht van deze plek te versterken door een nieuwe hoogwaardige en open uitstraling van de markt met verbeterde sociaaleconomische aspecten zoals openbare veiligheid, schone openbare ruimte en verbeterde marktwerking.
Een onderdeel van de vernieuwing zijn de verouderde marktboxen. De huidige, oude metalen boxen krijgen een vriendelijkere, uitnodigende uitstraling en ze worden anders gegroepeerd voor een betere werking van het plein; de boxen meer als een onderdeel van het plein.

SmARTbox 

Het voorstel gaat uit van een ambitieuze aanpak, zodat de plek integraal een aantrekkelijke betekenis en nieuw elan krijgt. De multifunctionele box wordt hier ingezet om vanuit meerdere gebruikers perspectieven het plein te activeren en beter aan te laten sluiten op de wensen van de marktlieden, buurtondernemers en buurtbewoners en zorgt voor een verbeterde beleving van het plein. Een plein dat straks weer bezocht wordt door verschillende soorten gebruikers. Het plein wordt in eerste instantie gezien als een zelfstandige plek, waar de markt een onderdeel van de diverse activiteiten erop is. Ook na sluiting van de markt is het plein straks een aantrekkelijke plek met verblijfskwaliteit voor passanten, omwonenden en buurtondernemers. Een plek waar je kunt rondlopen tussen de openbare kunstwanden en waar je even kunt zitten om een buurtpraatje aan te gaan.

Multifunctionele box: De van binnenuit aangelichte boxgevels fungeren als expositie wanden op het plein. Hier kunnen grote afbeeldingen als openbare kunst het plein allure en sfeer geven. Door de translucente gevels worden de foto’s ook ‘s avonds sfeervol aangelicht. De boxhouders kiezen de foto’s uit een selectie en personaliseren daarmee zo hun box. Te denken valt aan afbeeldingen met bijvoorbeeld Amsterdamse sleutelfiguren zoals schilders, zangers, kunstenaars, historische foto’s of vrije kunst. Denkbaar is dat deze collectie periodiek vervangen wordt. Aan de zijkanten van de boxen zijn geïntegreerde zitbanken gemaakt zodat verblijfsplekken ontstaan buiten markttijden, de boxen dienen hier als openbaar zitmeubilair voor het plein.

Deze subtiel lichtgevende houten boxen dragen straks bij aan een gezellige, goed verlichte en veiliger openbaar gebied en hebben een open en vriendelijke uitstraling.
De boxen zijn opgetrokken uit duurzame materialen en krijgen een groen dak.
In nauwe samenwerking zal in co-creatie samen met de [markt]ondernemers en de buurtbewoners dit schetsontwerp verder worden vormgegeven.
Naar verwachting zullen de werkzaamheden voor de herinrichting in oktober 2020 plaats gaan vinden.

 

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Boxen: 30 stuks
programma: 6 clusters van 4 op het plein en 3 clusters van 2 op de Zwanenburgwal
locatie: Waterlooplein, Amsterdam Centrum
grootte: 10m2, 12m2 BVO, 312m2 BVO
Fase: schetsontwerp 07-2018

 

Project-pics

 

 

 


LLEigenhaardstudie

18 september 2019 // by Furkan Kose

 

 

 

 

 

STEDENBOUWKUNDIGE VERDICHTING _ STUDIE HERONTWIKKELING EIGEN HAARD

 

07-2019 SO studie Positief advies gemeente

 

massa- en typologieën studie tbv herinrichting en verdichting na-oorlogse wijk

 

Atelier PUUUR is gevraagd een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van bestaand bezit. De studie omvat een reeks van mogelijke nieuwbouw invullingen waarbij getracht is de bestaande huidige stedenbouwkundige, ruimtelijke kwaliteiten te behouden en ook nieuwe verbeterde kwaliteiten toe te voegen. De kenmerkende na-oorlogse strokenbouw met de ruime groene openbare ruimten en open karakter van de wijk dienden als uitgangspunt voor een reeks van typologieën. Verschillende woningtypologieën maken hier straks een goed gemengde wijk, waarbij zowel studio’s, appartementen en grondgebonden maisonnettes zijn voorzien, zodat zowel starters als doorstromers een plek kunnen krijgen. Het resultaat is een plan waarbij een flinke verdichting ten opzichte van het aantal bestaande woningen gerealiseerd kan worden met behoud van kenmerkende, ruimtelijke kwaliteiten met een ontspannen woonmilieu.

In nauwe samenwerking met de gemeente en stedenbouwkundigen is een voorkeursmodel aangewezen die de komende periode verder vorm gegeven en gerealiseerd zal worden.

Opdrachtgever: Eigen Haard, Amsterdam
woningen: 250-300 woningen, [sociale] huur / koop appartementen, 50 maisonnettes beganegrond
programma: parkeeroplossing, gemeenschappelijke groengebied
locatie: later stadium kenbaar gemaakt
grootte: ± 25.000m2 BVO
fase: pré schetsontwerp 07-2019
oplevering: nog onbekend

Project-pics

 


Blok_L Cruquiuswerf

16 april 2019 // by Furkan Kose

 

Cruquiuswerf BLOK_L

 

 

16-04-2019 Blok L CruquiusWerf, Cruqiuiseiland , Oostelijk Havengebied, Amsterdam Oost. Het Cruquiusgebied transformeert in rap tempo van industrieterrein in woon- en werkgebied. Op het laatste schiereiland van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam Oost worden 12 woonblokken gebouwd in het plan CruquiusWerf van KCAP en [B]AM. Binnen dit ensemble heeft Atelier PUUUR een markant woonblok ontworpen met middensegment huur appartementen en een werkruimte op de beganegrond. Het gebouw omvat 15 woningen van 75-95m2 gbo en 190m2 BOG en heeft een inpandige gezamenlijke fietsenstalling. Het blok staat in de entreezone van het plangebied en vormt een hoekpunt tussen twee deelgebieden. De hoek wordt gemarkeerd door een groot overhellend bouwvolume, waaronder ruimte is om bijvoorbeeld een terras te realiseren voor de horeca in de BOG ruimte. Het gebied wordt gekenmerkt door bakstenen bouwblokken, naar het water uitwaaierend verspreid, in een parkachtige, groene setting.

 

Het Cruquiuseiland wordt een dynamisch woonwerkgebied met naast horeca gelegenheden en een hotel in totaal 3.000 nieuw te realiseren woningen, waarbij de realatie met het water centraal staat. In 2011 is de transformatie van het eiland gestart en naar verwachting zal de bouw in 2030 volledig zijn afgerond.

 

Ontwikkeling: AM, BAM Afnemer: ASR Vastgoed
woningen: 15 3-kamer appartementen 75-95m2 gbo
gebouwgrootte: 1.840m2 BVO
Oplevering: eind 2020

Project-pics


Kgw

23 oktober 2018 // by Furkan Kose

 

Kopgrasweg BLok c1

23-10-2018


Woonblok met 46 sociale huurwoningen aan het Tolhuiskanaal in Amsterdam Noord.

In het transformatiegebied bedrijventerrein Buiksloterham in Amsterdam Noord ontwikkelt Kop Grasweg C.V. (Amvest en Hurks) in samenwerking met de Alliantie op de kop van de Grasweg een plan met sociale woningbouw, luxe appartementen (koop en huur) en commerciële functies. De locatie ligt direct aan het IJ.

Deze locatie wordt ontwikkeld tot een duurzame wijk voor wonen en werken. Deze nieuwe wijk aan het IJ wordt ‘Noorderkaap’ Buiksloterham.
Bouwbedrijven en woningcorporatie Amvest, Hurks en de Alliantie werken in dit bouwproject samen aan de drie kavels om in totaal 350 koop- en huurappartementen te realiseren en circa 3.800 m2 aan commerciële ruimten.

Opdrachtgever: De Alliantie
woningen: 3 kamer studio appartementen 48-50m2 gbo
gebouwgrootte: 3.000m2 BVO
Planning Start bouw: medio 2018
Oplevering: eind 2020

 

Project-pics

 

 


Het Parool: PUUUR_BSH

7 november 2017 // by Furkan Kose

Parool Atelier PUUUR BSH jaap huisman 2017_11_06

 

Artikel Parool: PUUUR_BSH is maatwerk puzzel

06-11-2017

PUUUR_BSH** M.O. zelfbouw wooncomplex ‘Markant, no-nonsense, staat als een huis’.

 

 

* Nominatie NEPROM-prijs 2017 voor locatieontwikkeling samen met BSH Kavel 21.

* Finalist Dutch Design Awards 2017 _ Habitat met Stadslab Buiksloterham Circular.

 

06 november 2017, lees het artikel op de site link:  Het Parool

 

Parool Atelier PUUUR BSH jaap huisman 2017_11_06

Project-pics

 

 


PUUUR BSH genomineerd met kavel21 voor de NEPROM-Prijs voor gebiedsontwikkeling

17 mei 2017 // by Furkan Kose

Atelier PUUUR NEPROM PRIJS 2017 nominatie

 

PUUUR_BSH, genomineerd met kavel21 voor de NEPROM-Prijs 2017 voor gebiedsontwikkeling 

05-2017

PUUUR_BSH, M.O. zelfbouw woontoren

*PUUUR BSH is genomineerd voor NEPROM-prijs 2017 voor locatieontwikkeling samen met BSH Kavel 21.*

Morgen, 18 mei wordt de winnaar uitgeroepen tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch. PUUUR BSH, Elta, Noord4us, Super Lofts bsh, Nova Zembla, BlackJack, Docklands, Patch22 samen met de Coöperatieve Vereniging Beleef Buiksloterham en gemeente Amsterdam hebben in crisistijd met bottom-up [gebieds]ontwikkeling in Buiksloterham Amsterdam Noord een grootschalige duurzame woningbouw gerealiseerd.

Deze compleet nieuwe buurt met energieneutrale, kwalitatief hoogwaardige woonblokken is tot stand gekomen met grote betrokkenheid van de toekomstige bewoners. Het resultaat is één groot, architectonisch divers ensemble, bestaande uit uitgesproken, unieke tussenschaal projecten. De prijs wordt uitgereikt aan overheden en marktpartijen die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd.

De jury is van mening dat deze ontwikkeling een goed voorbeeld is van samenwerking tussen overheden en marktpartijen en dat de projecten architectonisch, stedenbouwkundig en commercieel uitblinken.

De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling heeft vijf projecten genomineerd voor de editie van 2017.

Het gaat bij de genomineerde projecten om samenwerking tussen de volgende 5 genomineerde kandidaten:

  • Handelskade van gemeente Nijmegen en BPD Ontwikkeling BV;
  • Stationsgebied OV Terminal Breda van gemeente Breda, NS Stations en ProRail;
  • Wijnhavenkwartier van gemeente Den Haag en Heijmans Vastgoed;
  • ZuiderDUIN van gemeente Almere en Amvest;
  • Buiksloterham Kavel 21 van gemeente Amsterdam en Coöperatieve Vereniging Beleef Buiksloterham.

 

Project-pics

 

 


Amstelkwartier Blok1

29 november 2016 // by Furkan Kose

Blok1 Amstelkwartier Atelier PUUUR woontoren 90m

 

atelier PUUUR Amstelkwartier Blok1, Woontoren

12-2016

The ShaQ, een duurzame woontoren met sharing Quality!

Voor de tender voor Blok1 in het Amstelkwartier, op de hoek van de Spaklerweg en de Korte Ouderkerkerdijk,  is een ontwerp gemaakt voor een woontoren welke is uitgeschreven door de gemeente. De uitvraag is een iconisch duurzaam gebouw te ontwerpen als markering van de plek. Het gebouw is een beeldbepalend element en het visitekaartje van het Amstelkwartier.

Het gebouwconcept is een directe afgeleide van de centrale vraag voor het realiseren van een beeldbepalend gebouw als visitekaart voor het Amstelkwartier.
Door verbindingen te leggen met de omgeving, zoals ook refererend naar de Rembrandttoren en Mondriaantoren, wordt het gebouw geen autonoom object. Het gaat de dialoog aan met deze specifieke plek, vormt een verhaal en zal samen met de nieuwe hoogbouw op de Kop Weespertrekvaart een poortfunctie in het gebied vormen. Het slanke elegante volume maakt het gebouw tot een uniek, krachtig gebouw.

The ShaQ is een woontoren van 73 meter hoog en telt 90 woningen met een ondergrondse parkeerkelder.
Het gebouw is opgedeeld in een plint en een terugliggende, naar boven toe slanker wordende bovenbouw, de hoekverdraaiingen creëren ruimte voor terrassen en verschillende doorzichten. Het gebouw krijgt hierdoor een rankere uitstraling en een afwisselend gevelbeeld vanuit verschillende oogpunten gezien.
Het gebouw is voorzien van gevelzonnepanelen op kleur die als bouwelement, zorgvuldig detailleerd zijn. Ondanks deze technische toepassing van de gevels oogt het gebouw transparant en ligt. De woningen hebben allen riante verdiepingshoge gevelpuien en inpandige balkons. De plint behuisd het commerciële programma met een gemeenschappelijk daktuin op het dak. Ook op de tussenverdiepingen en op het hoogste dak is ruimte gereserveerd voor gemeenschappelijke buitenruimten. Van onder- tot bovenin ontstaat hierdoor een aanéénschakeling van toegankelijke buitenruimten voor alle bewoners. In het project zijn een aantal gedeelde ruimten en gedeelde functies geplaatst voor een groot wooncomfort en woonkwaliteit.
Het project kent een hoge duurzaamheidsklasse en is doorgerekend op BREEAM Classificatie Outstanding.

jaar: 03 – 2016
status: Tender inzending, afgerond
Opdrachtgever: G&S Vastgoed  – Boele & van Eesteren
Duurzaamheidsklasse: BREEAM-Outstanding
3D impressies: CIIID
maquette fotografie: Milan Hofmans
project grootte: 13.600 m2 bvo
woningen: 90 , 12.600m2 bvo
Commercieel: 1000m2 bvo

 

Project-pics

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


POPPENHUIS’ WERELD

18 november 2016 // by Furkan Kose

POPPENHUIS WERELD FOTOS_CROP 1
POPPENHUIS’ WERELD

11/2016

Ontworpen voor het project ‘Doll’s House’: architecten voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Een initiatief om aandacht te vragen voor kinderen met de zeer ernstige energiestofwisselingsziekte.

20 architecten werden gevraagd een poppenhuis te ontwerpen en te bouwen. Deze bijzondere poppenhuizen zullen vanaf eind maart 2017 door Nederland tentoongesteld worden en medio 2017 worden geveild. Ook zal er een boek uitgebracht worden over dit initiatief en alle poppenhuizen. De opbrengsten komen ten goede aan Energy4all en Stofwisselkracht. Via hen zal onderzoek naar energiestofwisselingsziektes worden ondersteund.

De atelier PUUUR bijdrage ‘POPPENHUIS’ WERELD’ is meer dan alleen een poppenhuis. Het is een ruimtelijk spel voor kinderen waarbij zij telkens opnieuw uitgedaagd en geprikkeld worden in hun fantasie. De elementen kunnen op oneindig verschillende manieren geschakeld worden en elke keer zal er weer een andere fantasie wereld ontstaan, een dorp, een straat, een huis, een toren, een trein, een draak, een slang, een schorpioen…

 

 

Volg het Doll’s House project op facebook.com/d0llsh0use/

Model uitgevoerd door Studio KU+ www.studiokuplus.comProject-pics

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


ATELIER PUUUR OPGENOMEN IN HET GROOT GEDENKBOEK 2016

17 november 2016 // by Furkan Kose

image001

 

ATELIER PUUUR OPGENOMEN IN HET GROOT GEDENKBOEK 2016

10-2016

Verheugd delen wij u mee dat Atelier PUUUR is opgenomen in Het Groot Gedenkboek met twee bijzondere projecten. Projecten die inspelen op toekomstperspectieven en huidige uitdagingen voor de uitvaartwereld.

O.a. het islamitisch uitvaartpaviljoen [winnaar Gouden Piramide 2014, nominatie Amsterdamse Architectuur Prijs 2013] wordt besproken in een uitgebreid interview over islamitisch begraven in Nederland.

Het paviljoen is te bezoeken op De Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam.

Uit het voorwoord:

HOE GEDENKEN WIJ?
NIETS BLIJFT WAT HET IS

”Nederland gedenkt nu compleet anders dan een eeuw geleden. Het rituele landschap van geboren worden, sterven, herdenken en herinneren van dierbaren zal na ons, pakweg over honderd jaar weer verrassend anders zijn. [...] Niets blijft wat het is, in ons hoofd, in ons land. Het vertrouwde Hollandse stadsdecor en groene platteland evolueren razendsnel mee. Hoe? Hierover gaat dit boek.

Een compact team van experts boog zich over de bondige vraag: hoe herdenken we?
Ze deed daarvoor onderzoek, bezocht locaties, hield interviews, maakte tentoonstellingen met funeraire professionals en met onbevangen studenten ruimtelijke ordening. In dit boek wordt op caleidoscopische wijze het rituele landschap in Nederland en ook daarbuiten in beeld gebracht.”

‘Het Groot Gedenkboek. Gedenkplaatsen toen, nu, straks. Zoektocht door het ritueel landschap’ is onlangs uitgebracht en hier te bestellen:Project-pics

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


PUUUR BLOK opgenomen in het N.A.i. Architectuur in NL Jaarboek 2015 / 2016

13 mei 2016 // by Furkan Kose

9789462082786_yearbook_architecture_in_the_netherlands_2015_2016_500-1 copy

 

atelier PUUUR met het project PUUUR BLOK opgenomen in N.A.i. Architectuur in NL Jaarboek 2015 / 2016

04-2016

Het Jaarboek Architectuur in Nederland 2016 vormt het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst.

‘De vierkoppige redactie, bestaand uit Tom Avermaete (hoogleraar Methoden en Analyse, Faculteit bouwkunde, TU Delft), Kirsten Hannema (freelance architectuurcriticus), Hans van der Heijden (architect) en Edwin Oostmeijer (zelfstandig projectontwikkelaar) selecteert de 30 opmerkelijkste projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en trends die de productie en vormgeving van de Nederlandse architectuur beïnvloeden.

De redactie signaleert een zoektocht naar een alternatieve manier van projectontwikkeling en een nieuwe definitie van het architectuurproject. Zij ziet dat een groep jonge architecten staat te trappelen om het podium van de Nederlandse architectuur te betreden. Anders dan hun SuperDutch voorgangers, willen zij vernieuwen vanuit het bestaande. Herinterpretatie en radicalisering van klassieke begrippen als compositie, typologie en tektoniek staan daarbij centraal. Ze leggen de nadruk op het co-productieve karakter van de architectuur en minder op de architect als solistische visionair.’

Project-pics